23 Nisan 2009 Perşembe

Dodan Project - Bê Nav(İsimsiz) 2005


01 - Çepik
02 - Daye Daye
03 - Delaliko
04 - Eş
05 - Ey Şerin
06 - Gava Kutu
07 - Malamin
08 - Ninnik
09 - Roj
10 - Sere Malan
Şifre/Pass: birruyaicinagit

1 yorum:

  1. Yaşama iyi bir şeyler bırakma umudundayız .


    Dodan Project, blues, jazz, rock, newage ve etnik müziği Kürtçe sözlerle birleştirerek yeni bir müzikal perspektif sunduğu albümleri “Be Naw (İsimsiz)”ı müzikseverlerin beğenisine sundu.
    Repartuarı ve müziğiyle ‘olgun’ bir albüm ortaya çıkaran Dodan Project’in vokalisti Erkan Özer’in türküleri yorumlarken gösterdiği üstün başarı yanında doğaçlama söylediği ezgiler müzikseverleri derinden etkileyecek. Dinleyenlerin Nizamettin Ariç, Şiwan Perwer ya da Ciwan Haco gibi Kürt müziğinin usta isimlerinin ses rengini onda bulabilecekler. Duduk ustası Suren Asaduryan, Cem Yıldız ve Cem Aksel’in albüme renk kattıklarını özellikle belirtmek gerekiyor.
    Geniş bir repertuvara sahip olan albümde Şivan Perwer tarafından okunan “Malamin”, ve “Deliliko”; Nizamettin Ariç’in seslendirdiği “Serê Malan Darek Lê” ile “Ey Şêrin” adlı klasik parçalar, sanatçıların özgün yorumuyla albümde yer alıyor. Müzikal anlamda zengin bir altyapıya sahip olan çalışmada Ertan Özer’in, sözlerini yazdığı müzikleri Murat Öztürk’e ait olan 4 eser seslendiriyor.
    12 yaşından bu yana Pink Floyd, Jethro Tull gibi grupları dinleyen Batman doğumlu Murat Öztürk ve Ortaokul yıllarından beri şarkı söyleyen Muş Varto doğumlu olan Erkan Özer’in tanışmasıyla 1997 yılında temeli atılmış Dodan Project’in.
    “Algıların, duyumların ve insani değerlerin yok edilmeye çalışıldığı ‘Bu antik olacak çağda’ hep yaşayacak hiç ölmeyecekmişiz gibi davranmamız mümkün olamazdı. Bu duyumsama ile gerçekleştirdik bu çalışmayı” sözleriyle merhaba diyorlar. Yurtiçi ve yurt dışında verdikleri konserlerle kendi tarzlarını doğaçlama yeteneği ile güçlü bir performansa dönüştüren Project, albüm yapmak için neden uzun süre beklediklerini şu sözlerle açıklıyorlar; “Paramız yoktu. İlgilenen yoktu. İyi ki de yokmuş! Bu zaman zarfında duyumlarımızı geliştirdik. Yanımızda çalanı dinlemeyi, ezmemeyi öğrendik. Sürekli barlarda, düğün ve dernek gecelerinde çalmamızdan dolayı başarılı antropoglar haline geldik. Hayatı biraz daha tanıdık”.
    Albümde yer alan bütün parçaların Kürtçe olmasını tamamen dil ve gırtlak yapısına bağlayan vokalist Erkan Özer, bir kültüre ve dile sahip olan bir sesi başka bir dile adapte etmeye çalıştığında sesin özelliğini ve rengini yitirmeye başladığını söylüyor. “Be Naw” toplumun sosyal iklimini müzikal formlarıyla bütünleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Dodan Project üyeleri, “Roj parçasında güneşin hikayesi anlatırken, ‘Mala Mın’ parçasında ise dönemin koşullarında toplumun içinde bulunduğu gerçeği sunmaya çalıştık. Bir kişi ile sınırlı olmayan toplumun genel durumunu da gözardı etmeden içinde barındırdığı sanrıları müzik kalitemizden ödün vermeden ulaştırmak bizim için çok önemli. Victor Jara ve Mersedes Sosa örneğinde olduğu gibi” diyorlar.
    Son sözü, “Sesimizi takip edenlere ulaşabilme şansımız olur” diyen Dodan Project’e bırakalım; “İnsanlar arasındaki çatışmalara ve kötülüklere karşı Aşık Veysel’in “Benim sadık yarim kara topraktır” dizesindeki farkındalık gücünü önemseyerek, hızla geçen yaşama iyi şeyler bırakma umudundayız”.

    Ulaş Emre

    YanıtlaSil